SEKTÖRLER
Alışveriş merkezleri
Baskı ve ambalaj
Bilgisayar firmaları
Çiçekçiler
Dekorasyon firmaları
Denizcilik Firmaları
Eğitim kurumları
Eğlence firmaları
Elektronik firmaları
Emlakçılar
Gıda firmaları
Hizmet firmaları
İnşaat firmaları
Kimya Sanayi Firmaları
Kültür sanat merkezleri
Maden,Metal ve Enerji
Makina İmalat Firmaları
Medya adresleri
Nakliyat firmaları
Organizasyon firmaları
Otomotiv firmaları
Plastik Yan Sanayi Firmaları
Resmi kuruluşlar
Sağlık firmaları
Sivil toplum kuruluşları
Spor malzemeleri
Talaşlı imalat
Tarım ve hayvancılık firmaları
Tekstil firmaları
Turizm firmaları
ÜRÜN KATEGORİLERİ
Antika Ve Sanat Ürünleri
Bebek Ve Anne Ürünleri
Bilgisayar
Ev Elektroniği
Ev Ve Bahçe Ürünleri
Gıda Ürünleri
Güvenlik Ürünleri
Hayvan Bakımı Ve Ürünleri
İletişim Ürünleri
Kırtasiye Ve Ofis Ürünleri
Kişisel Bakım Ürünleri
Kitaplar
Motorlu Araçlar
Müzik
Oyuncaklar Ve Oyunlar
Sağlık Ve Medikal Ürünler
Spor Ürünleri
Tekstil Ve Deri Ürünleri

T.C. Ziraat Bankası

19. Yüzyılın İlk Yarısında Osmanlı İmparatorluğu'nda, Ticaret Ve Finansmanda Batılı Modellerin Benimsenmesiyle Birlikte, Yabancı Bankalar Ülke Toprakları İçinde Faaliyet Göstermeye Başlamıştı. O Dönemlerde Ülkede Henüz, Ulusal Niteliğe Sahip Bir Bankacılık Sisteminin Kurulması İçin Yeterli Sermaye Birikimi Oluşmamıştı Ve Bir Kaynak Yaratma Aracı Olarak Milli Bankaların Varlığından Söz Edilemiyordu. Bundan En Çok Zarar Gören Kesim İse Çalışan Nüfusun Bü
Yetkili : Bilinmiyor
Tipi : Diğer
Çalışan Kişi :
Kuruluş Yılı : 1863
Sözü edilen kredileri verenler, bu işi meslek edinmiş faizci kimselerin yanı sıra, tarım gereçlerini satan tüccar, toptancı, ihracatçı, komisyoncu, kabzımal ve köy bakkalı gibi çeşitli ticaret erbabı ve esnaflardı. Bu tür yüksek faizli özel şahıs kredilerine Tefeci veya Murabaha Kredileri denilmekteydi. O sıralarda günde 1 para hesabıyla yıllık %900'lere varan bir faiz söz konusuydu. Dolayısıyla borçlarını ödemekte son derece zorlanan çiftçiler, ürünlerini daha hasattan önce bu kişilere satmak zorunda kalmaktaydı.(Selem Usulü) Ezilen çiftçilerin dertlerine çare bulunabilmesi için devletin zirai kredi işine el atması düşüncesi dönemin gazetelerinde ve resmi ağızlarda yer bulmaya başlamıştı. O dönemde Osmanlı İmparatorluğu'na bağlı Yugoslavya'nın Niş Kenti Valisi olan Mithat Paşa, çeşitli alanlarda başarılı çalışmalarda bulunmasının yanı sıra, çiftçilerin içinde bulundukları zor koşullara da yakından tanık olmuştur.Yaptığı araştırmalarla, bu alanda teşkilatlanmanın zorunlu olduğu ve çiftçilerin, tefecilerin elinden kurtarılması için devlet yardımının gerektiği, ancak bu yardımın halk hareketiyle desteklenmesinin önem taşıdığı sonucuna varmıştır. Böylece 1863 yılında, çiftçilerin oluşturduğu kaynakla, Mithat Paşa öncülüğünde, devlet eliyle ve devlet himayesinde kurulan ve adına "Memleket Sandıkları" denilen organizasyon Milli Bankacılığın ilk örneği olarak tarihe geçmiştir. Mithat Paşa 1863 yılında Pirot Kasabası'nda kurduğu ilk Memleket Sandığını oluştururken Türk gelenekleri arasında zaten varolan ve karşılıklı yardımlaşma esasına dayanan imece geleneğinden esinlenmiştir. 1867 yılında "Memleket Sandıkları Nizamnamesi" nin yürürlüğe girmesiyle Osmanlı Devleti'nin her yanında Sandıklar faaliyete başlamış ve uzun yıllar başarıyla hizmet vermiştir. Ancak izleyen yıllarda sandıkların işleyişinde gözlenen bozulmalar Memleket Sandıkları'nın etkinliklerini azaltmıştır. Sandıkları merkezi yönetime bağlayarak olumsuzlukları giderebileceğini düşünen hükümet, 1883'te aynı amaçlar doğrultusunda "Menafi Sandıkları"nı kurmuştur. Menafi Sandıklarına geçilmesiyle, idare yeniden düzenlenmiş, kayıt ve muhasebe işleri çağdaş ve ilmi esaslara uygun olarak yürütülmeye başlanmış ve merkezi hükümetin doğrudan denetimine tabi tutulmuştur. Bu yeni yapılanma, Sandıkların idaresine nispeten ciddi, bilimsel denetime açık bir işleyiş kazandırsa da tamamen yeni, çağdaş bir örgütlenmeye duyulan gereksinimin önünü alamamıştır. Böylelikle, 15 Ağustos 1888'de Menafi Sandıkları'nın yerine işlevlerini üstlenecek modern finans kuruluşu olarak Ziraat Bankası resmen kurulmuş, o tarihte faaliyette bulunan Menafi Sandıkları da Banka şubelerine dönüştürülerek faaliyete başlamıştır. O güne kadar Menafi Sandıklarının mali kaynağını oluşturan menafi hisseleri Bankaya devredilmiş ve bundan sonraki hisseler de Bankanın sermayesine tahsis edilmiştir. Bu adımla birlikte, teşkilatlı tarımsal kredi tarihimizde yeni bir dönem başlamıştır.
Üye Girişi
Kullanıcı Adı(E-Posta)
Şifre
Firma Giriş
Yeni Üye Ol Şifremi Unuttum
Sponsor Bağlantılar
izmir web tasarım
Kobi Adresi, Türkiye'deki firmaların , şirketlerin sektörlerine göre kategorilere ayrılmış, detaylı listesi.
Firmalara ait ürünler, alım, aatım ilanları ve firmaların ürünleri burada. Yeni Ticaret Portalınız, Firma Rehberiniz Kobi Adresi!